Laptop accu testen met software

Laptop accu test

Windows laptop accu testen

Heb je een Windows laptop? Er is allerlei gratis software beschikbaar om je laptop accu te testen, toch zouden we niet adviseren om dit te installeren. Het kan namelijk voorkomen dat deze gratis programma’s extra ongewenste software of functies installeren. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Veilig je accu testen met de ingebouwde mogelijkheid

Windows heeft een functie van zichzelf ingebouwd om de conditie van je laptop batterij te testen. Deze is veilig te gebruiken, echter is de methode niet voor iedereen even eenvoudig. Hieronder proberen we zo duidelijk als mogelijk te omschrijven wat je kunt doen om met de ingebouwde functie je accu te testen.

 1. Open CMD (Command prompt) dit is een standaardprogramma voor windows waarmee je opdrachten kunt uitvoeren in het Nederland heet dit programma ‘Opdrachtprompt’. TIP
 2. Zorg dat je ingelogd bent als gebruiker met de hoogste rechten (admin rechten).
 3. Kopieer de onderstaande regel en plak deze in het venster van Opdrachtprompt (CMD). Druk vervolgens op de ENTER toets.
   powercfg /batteryreport /output “C:\mybatteryreport.html” 
 4. Als het goed is verschijnt er nu de tekst dat het gelukt is en dat het batterij rapport is opgeslagen.
 5. Ga nu naar DEZE PC of MIJN COMPUTER en zoek het bestand op jouw C schijf.
  C schijfHet bestand heeft deze naam:laptop batterij rapport
 6. Open dit bestand en bekijk het accu rapport.

Je ziet nu precies hoeveel capaciteit je laptop accu heeft bij een volle lading en hoeveel dit normaal gesproken zou moeten zijn. Daarnaast kun je uit het rapport afleiden hoe lang je met een volle accu kan en hoe lang dat normaal gesproken hoort te zijn. Verder zie je ook het aantal keer dat je accu opgeladen is geweest. Dit wordt ook wel benoemd als ‘laadcycli’.

Denk je dat het tijd is voor een nieuwe laptop accu? Bekijk dan nieuwe laptop accu’s

Apple Macbook laptop accu testen

Heb je een Apple Macbook en wil je testen hoe het met je batterij gesteld is? Het testen van je accu gaat net even anders als bij een Windows laptop.

Open ‘Systeeminformatie’ of in het Engels ‘System Information’ en ga vervolgens naar het tabblad ‘Power’ in het Nederlands ‘Energie’.

Hier zie je vervolgens een gedeelte met informatie over het opladen. (Zie afbeelding hieronder). Er is onder andere te zien hoeveel laadcycli de accu heeft gehad en wat de conditie is van de accu. Staat er bij conditie (condition) Normal, dan is het waarschijnlijk dat de accu nog in goede conditie is. Echter geeft dit ietwat weinig details.

macbook accu testen

Meer informatie over de accu status

Wil je net even wat meer informatie kunnen zien over de status van je Macbook accu? Dan kun je een programma installeren genaamd CoconutBattery.

Met deze applicatie kun je onder andere zien wat de oorspronkelijke accu capaciteit was, en wat deze nu is. Zo heb je dus een referentie en kun je beter inschatten hoeveel capaciteit er verloren is. En dat helpt weer bij het bepalen of een nieuwe laptop accu aan te bevelen is.

Bekijk ons assortiment voor het vinden van een Nieuwe Apple Accu.

1 gedachte over “Laptop accu testen met software”

 1. De plek waar je de adapter op de laptop aansluit is vaak een kwetsbaar punt van de laptop. Dit kan beschadigen wanneer de adapter in de laptop zit en er aan de kabel getrokken wordt of over de kabel gestruikeld wordt. Ook kan het bij een versleten accu of adapter zo heet worden dat er schade optreedt. Als u een nieuwe adapter heeft en zeker weet dat deze werkt kunt u kijken of het lampje dat aangeeft of de laptop oplaadt aangaat wanneer u de adapter aansluit. Is dit niet zo, dan is mogelijk de plug defect. Soms is de schade ook zichtbaar als u in de ingang van de laptop kijkt. Als de ingang defect is en de accu is leeg dan zal de laptop helemaal niet meer aangaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *